Φροντίδα του κράνους

Το κράνος είναι κάτι στο οποίο κακώς δίνουμε λίγη σημασία, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Από την επιλογή μέχρι τη χρήση και τη συντήρηση, πολλοί είναι οι αναβάτες που είτε είναι ελλιπώς ενημερωμένοι είτε αμελούν όλα όσα πρέπει να κάνουν.

Σε αυτό το σημείο, βέβαια, πρέπει να τονιστεί πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή, χρήση και συντήρηση ενός κράνους, όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και σε αυτόν της άνεσης. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε στο νου σας τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να έχετε το κατάλληλο για εσάς κράνος, το οποίο θα αποδίδει τα καλύτερα για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

1. Προσοχή στην αγορά του κράνους. Στοιχεία όπως το σωστό μέγεθος, η καλή και εφαρμοστή επένδυση και η ζελατίνα που κλείνει σωστά, δίνουν υποσχέσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο και ξεκούραστη οδήγηση.
2. Πλύση του κράνους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σαπουνίστε το ελαφρά και με μαλακό σφουγγάρι, χρησιμοποιώντας τριμμένο σαπούνι δίχως χημικά πρόσθετα (π.χ. αυτό για το πλύσιμο των μωρών).
3. Για να στεγνώσει, αφήστε να στραγγίξουν τα νερά, μακριά από καλοριφέρ και air condition (περίπου 5 ώρες). Μπορείτε βέβαια να το βάλετε στη βεράντα, χωρίς όμως να εκτίθεται απευθείας στις ακτίνες του ήλιου.
4. Αν αφαιρείται ολόκληρη η εσωτερική επένδυση, το πλύσιμο είναι σίγουρα ευκολότερο, ωστόσο, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.
5. Αντικαταστήστε το άμεσα μετά από πτώση. Όλα τα κράνη είναι σχεδιασμένα να απορροφήσουν μόνο μία και, ακόμη κι αν δε φαίνεται το κράνος σας να έχει πάθει ζημιά, είναι πλέον άχρηστο.
6. Αντικαταστήστε το μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (για το ποιο είναι αυτό ακριβώς,συμβουλευτείτε τον κατα- σκευαστή), καθώς και τα κράνη διαθέτουν ημερομηνία λήξης.