Φοβία για την οδήγηση

Τις περισσότερες φορές το άτομο που έχει φόβο για την οδήγηση  έχει και άλλους φόβους. Βασική πηγή των φόβων είναι η αγοραφοβία. Στην αγοραφοβία, το άτομο παθαίνει κρίση πανικού σε ένα συγκεκριμένο μέρος -συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινήτου.  Κάθε μέρος στο οποίο το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει γίνεται αυτόματα η αιτία του φόβου του.  Όταν το άτομο αρχίζει να αποφευγει το μέρος ξανά και ξανά τότε λέμε ότι το άτομο έχει φοβία για το συγκεκριμένο μέρος ή για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Ετσι γίνεται και με το αμάξι.

Τα άτομα που φοβούνται την οδήγηση χωρίζονται σε δυο ομάδες.  Σε αυτούς που φοβούνται να είναι συνοδηγοί γιατί έχουν την αισθηση ότι δεν έχουν τον έλεγχο του αμαξιού, και σε αυτούς που φοβούνται να οδηγήσουν γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο και θα προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.

Το βασικό στοιχείο για να ξεπεραστει η φοβία αυτή από το άτομο είναι να καταφέρει ο ειδικός να πείσει τους ασθενείς ότι δεν πρόκειται να πάθουν κάτι και ότι δεν θα χάσουν τον έλεγχο. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ασθενέις που έπαθαν κρίση πανικού όντας μέσα στο αμάξι δεν είχαν απολύτως κανένα ατύχημα.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιου είδους φοβία αν και δεν είχαν βιώσει ποτέ κάποιο ατύχημα θεωρούν ότι ήταν στο όριο να πάθουν κάτι πολλές φορές. Σκέφτονται τι θα είχε γίνει αν δεν είχαν τραβήξει εκείνη τη στιγμή χειρόφρενο ή αν δεν είχαν σταματήσει στην άκρη του δρόμου.  Επαναλαμβάνουν τις ίδιες σκηνές μέσα στο μυαλό τους πράγμα που τους οδηγεί σε πανικό, μόλις φορέσουν τη ζώνη του οδηγού.

Η πραγματική θεραπεία για αυτά τα άτομα είναι η καθημερινή οδήγηση ακόμα και αν φοβούνται. Καθημερινά ξεκινώντας με μικρές διαδρομές και σταδιακά να αυξάνουν τις αποστάσεις. Το ζητούμενο είναι να δει το άτομο ότι δεν γίνεται τίποτα, ότι εκείνο έχει τον έλεγχο και ότι όλα πάνε μια χαρά. Αν το άτομο νιώθει ανασφάλεια τις πρώτες φορές μπορεί να πάρει κάποιο δάσκαλο οδήγησης ώστε να κάνουν εξάσκηση μέσα στο δικό του αμάξι.

Άτομα που έχουν ξεπεράσει αυτή τη φοβία, ακόμα και αν τρακάρουν συνήθως δεν ξαναγυρνάνε στη φοβία καθώς έχουν αποκτήση αυτοπεποίθηση και ένιωθαν ότι είχαν και θα ξαναέχουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους.