Υποχρεωτικό σύστημα e-call σε όλα τα Ι.Χ.

Υποχρεωτική θα είναι η εγκατάσταση του συστήματος κινητών επικοινωνιών και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης «eCall» σε όλα τα ΙΧ επιβατικά οχήματα και τα ελαφρά επαγγελματικά, στην ευρύτερη επικράτεια της ΕΕ από το 2018

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες σύμφωνα με σχετικό σχέδιο της Κομισιόν που υιοθετήθηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015.

Σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ που θεσπίστηκε, τα νέα οχήματα θα πρέπει να φέρουν ειδικές ασύρματες συσκευές που θα ενεργοποιούν αυτόματα ειδικό σήμα κινδύνου στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112», στην περίπτωση που εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.

Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να επιτευχθεί η γρηγορότερη και πιο άμεση ενεργοποίηση των αρχών καθώς θα ειδοποιούνται έγκαιρα τόσο η Άμεση Δράση όσο και τα οχήματα διακομιδής των τραυματιών (ασθενοφόρα).

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, οι διεθνείς κατασκευάστριες εταιρείες, επιβάλλεται να εξοπλίσουν όλα τα νέα μοντέλα τους με την εν λόγω τεχνολογία, από την 31η Μαρτίου 2018. Οι υποδομές για τη λειτουργία του eCall θα πρέπει να έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκή εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου του 2017 ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες και θα παρέχονται δωρεάν.

Το Ευρωκοινοβούλιο, εκτιμάται πως θα εγκρίνει το προαναφερθέν σχέδιο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης του στην Ολομέλεια, πριν από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.