Τα νέα μέτρα για τα αυτοκίνητα

Οι νέες αλλαγές στη φορολογία που αφορούν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, τους επαγγελματίες αλλά και τον κλάδο μεταφορών γενικότερα

Κάποια από τα μέτρα αυτά αφορούν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά και τις μεταφορές γενικότερα. Σταγόνα μπροστά στο γενικότερο φορολογικό τσουνάμι που έρχεται, αλλά ας τα δούμε επιγραμματικά:

Φόρος πολυτελείας: Αυξάνεται αναδρομικά και θα ισχύσει για τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτό το διάστημα (για το 2014) ο νέος φόρος πολυτελείας ο οποίος διαμορφώνεται από το 10% στο 13% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε.. Παραμένει ο συντελεστής 5% στα αυτοκίνητα με κυβισμό έως και 2.500 κ.εκ..

Ασφάλιση οχημάτων: Εισάγεται ΦΠΑ στα ασφαλιστικά συμβόλαια, οπότε θα αυξηθεί σημαντικά το τελικό κόστος του ασφαλιζόμενου.

Εισιτήρια ΜΜΜ – Ταξί: Αυξάνονται τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί, καθώς οι αστικές συγκοινωνίες και οι μεταφορές πάνε και αυτές σε ποσοστό ΦΠΑ 23%.

ΦΠΑ στα νησιά: Θα καταργηθεί η έκπτωση 30% και θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από 16% σε 23%. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι νησιών θα αγοράζουν ότι αφορά το αυτοκίνητο αρκετά ακριβότερα πλέον.

Απελευθέρωση των μεταφορών: (παραμένει αδιευκρίνιστο το τι και το πώς).

Αγροτικό diesel: Κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό diesel, οπότε θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι αγρότες.