Προετοιμασία του αυτοκινήτου για τις διακοπές

Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών του καλοκαιριού. Ας δούμε τι χρειάζεται για τη σωστή προετοιμασία του αυτοκινήτου μας.

Ελαστικά

Η κακή ποιότητα του ελληνικού οδοστρώματος είναι μία παλιά ιστορία, γνωστή σε όλους μας. Δυστυχώς, για τους Έλληνες οδηγούς η ανάγκη για ελαστικά -που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση- είναι καταλυτικής σημασίας για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, με την αύξηση της θερμοκρασίας, πολλοί δρόμοι παίρνουν τη μορφή παγοδρομίου και δε συγχωρούν το παραμικρό λάθος. Ένας προσεχτικός έλεγχος των ελαστικών επιβάλλεται, ενώ η αντικατάστασή τους -όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο- πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.

Φρένα

Τα καλά ελαστικά δεν εξασφαλίζουν την ασφαλή μας μετακίνηση, καθώς υπάρχουν και άλλα σημεία που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή. Το σύστημα πέδησης είναι ένα από αυτά. Πριν ξεκινήσετε για οποιαδήποτε διαδρομή -ανεξαρτήτως απόστασης- βεβαιωθείτε ότι η στάθμη των υγρών των φρένων είναι η ενδεδειγμένη και, αν όχι, συμπληρώστε. Ένας πληρέστερος έλεγχος ολόκληρου του συστήματος στο συνεργείο ασφαλώς ενδείκνυται.

Κλιματισμός

Αφού το πλήρωσες, καλό είναι να είσαι σίγουρος πως λειτουργεί και απροβλημάτιστα. Η πολύ ζέστη δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οδηγό, αφού μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα ή απώλεια συγκέντρωσης. Μία ζεστή ημέρα, ελέγξτε την απόδοση του κλιματιστικού σας και αν σας φαίνεται μειωμένη, επισκεφθείτε το συνεργείο για τη “γνωμάτευση” του ειδικού.

Ηλεκτρικά

Πριν από κάθε ταξίδι, είναι απαραίτητος ο έλεγχος όλων των τμημάτων που λειτουργούν με ρεύμα και κυρίως των φωτιστικών σωμάτων. Αν η μπαταρία είναι ανοικτού τύπου, κοιτάξτε τα υγρά και, αν χρειαστεί, συμπληρώστε. Επίσης, καλό είναι να έχετε μαζί σας μερικές ασφάλειες, για να μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια, στην περίπτωση που καεί.

Δεν ξεχνάμε να έχουμε μαζί μας

  1. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμότητα του αυτοκινήτου και του οδηγού.
  2. Το κιτ οδικής βοήθειας που περιλαμβάνει τρίγωνο, κουτί πρώτων βοηθειών και πυροσβεστήρα.
  3. Τους οδικούς χάρτες των περιοχών που πρόκειται να επισκεφθούμε και που μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι.