Οδήγηση σε υψηλές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι, η αυξημένη εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του αυτοκινήτου.
Τόσο στα μηχανικά μέρη όσο και στο εξωτερικό του, το αυτοκίνητο χρειάζεται να ελεγχθεί πριν την έλευση του καλοκαιριού ώστε να είναι “ετοιμοπόλεμο” και να προσφέρει απροβλημάτιστα τις υπηρεσίες του στον κάτοχό του.

Στάθμευση
Φροντίστε να επιλέξετε χώρο στάθμευσης ώστε το όχημα να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Επειδή όμως οι χώροι στάθμευσης -στα αστικά κέντρα κυρίως- δεν αφθονούν, καλό είναι να καλύπτετε το όχημα με την απαραίτητη κουκούλα. Εκτός από το ότι θα σας γλιτώσει από τη θερμοπληξία και τα εγκαύματα, προστατεύει και το χρώμα του αυτοκινήτου που ξεθωριάζει κατόπιν εκτεταμένης παραμονής στον ήλιο.
Αστικές μετακινήσεις
Ιδιαίτερα στο μποτιλιάρισμα η κατάσταση είναι τραγική καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της θερμότητας που εκπέμπουν οι κινητήρες και οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Λιγότερο ανεκτή είναι η κατάσταση όταν ένα κοντινό μεγάλο όχημα εκπέμπει ουκ ολίγα καυσαέρια. Καλή λύση είναι να έχουμε τα παράθυρα λίγο ανοιχτά ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του οχήματος.
Ορθή χρήση του κλιματισμού
Φροντίστε να μην κατευθύνετε τους αεραγωγούς στο πρόσωπο ή στο σώμα, γιατί οι πιθανότητες ψύξης είναι μεγάλες. Διατηρήστε τη θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εξωτερική θερμοκρασία. Καλό είναι να μην δημιουργείτε συνθήκες ψύχους στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, γιατί ο κυριότερος λόγος ιώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας.
Κινητήρας και λάστιχα
Η υψηλή θερμοκρασία της ατμόσφαιρας επηρεάζει πολύ τη λειτουργία του κινητήρα. Είναι μεγάλη η πιθανότητα να δείτε τη θερμοκρασία της μηχανής να ανεβαίνει σε ασυνήθιστα επίπεδα χωρίς προφανή λόγο. Απαραίτητο είναι να ελέγχετε την στάθμη των υγρών του αυτοκινήτου, όπως τα λάδια και το νερό, καθώς και τη λειτουργία του συστήματος ψύξης του κινητήρα και του ανεμιστήρα (βεντιλατέρ). Θα αποδειχθεί χρήσιμο αν έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Επίσης μην καταπονείτε τον κινητήρα οδηγώντας νευρικά. Συχνός πρέπει να είναι και ο έλεγχος των ελαστικών, αφού το καλοκαίρι χάνουν την πίεσή τους πιο γρήγορα λόγω ζέστης.
Τροφή και οδήγηση
Τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη είναι έντονη ο οργανισμός καταπονείται περισσότερο, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες κυρίως όταν οδηγούμε. Γενικά προτιμήστε ελαφριά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά και πίνετε άφθονο νερό και όχι αλκοόλ.
Ένδυση
Όσο καλύτερα αερίζεται το σώμα μας, τόσο πιο άνετα νιώθουμε, άρα οδηγούμε απερίσπαστοι. Τα στενά και χοντρά ρούχα καθώς και τα σκουρόχρωμα συσσωρεύουν τη ζέστη και μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Φανταστείτε τη σημασία της άνεσης όταν βρίσκεστε σε μποτιλιάρισμα στο κέντρο της πόλης. Τα ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα ενδείκνυνται, ενώ καλό είναι το υλικό του ρουχισμού να είναι από πορώδες υλικό ώστε να διευκολύνονται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Τα λινά ρούχα είναι η καλύτερη λύση.