Οδήγηση μοτοσυκλέτας στη ζέστη

Θεωρητικά, ο ήλιος και η ζέστη είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της μοτοσικλέτας, μιας και ο καλοκαιρινός καιρός σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν πρόκειται να κρυώσει ή να βραχεί. Παρ’ όλα αυτά, και η ζέστη θέλει τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή.

Μπορεί οι πρώτοι ανοιξιάτικοι μήνες να είναι οι πιο ξέγνοιαστοι για τους μοτοσικλετιστές, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το κρύο και τη βροχή, όσο όμως ο καιρός γίνεται πιο καλοκαιρινός, η κατάσταση ξεκινά σιγά-σιγά να καταντά σχεδόν ανυπόφορη. Ο ζεστός καιρός είναι σύμμαχος του μοτοσικλετιστή, ωστόσο ο καύσωνας είναι όχι μόνο ενοχλητικός, αλλά και επικίνδυνος. Εκτός από το προφανές της έλλειψης συγκέντρωσης, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, η ζέστη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μοτοσικλετιστή, ο οποίος βρίσκεται και πάλι εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα. Παρά τη ζέστη, κάθε αναβάτης οφείλει σε κάθε περίπτωση να είναι εξοπλισμένος για την ασφάλειά του. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να κυκλοφορεί χωρίς κράνος, ενώ υπάρχουν και διάτρητα ρούχα (αλλά με όλα τους τα προστατευτικά) που τον ανακουφίζουν από τη ζέστη.
1. Φροντίστε να φοράτε κράνος με καλό σύστημα εξαερισμού, ώστε να μη… βράσει το κεφάλι σας. Η λύση του να έχετε απλά ανοιχτή τη ζελατίνα, θα επιφέρει μεγαλύτερη ταλαιπωρία σε περίπτωση που η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και ξηρή.
2. Σε περίπτωση που νιώσετε αδιαθεσία λόγω ζέστης, κάντε άμεσα μια στάση και βγάλτε το κράνος σας, μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
3. Ειδικά μέσα στην πόλη, δεν είναι απαραίτητο να φοράτε ψηλές μπότες. Υπάρχουν δεκάδες μοντέλα από κοντά μποτάκια στο εμπόριο.
4. Μην οδηγείτε με κοντομάνικο ή βερμούδα. Εκτός από τα προφανή μειονεκτήματα σε περίπτωση πτώσης, η μακρά έκθεση του γυμνού δέρματος στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή, ακόμη χειρότερα, αφυδάτωση.
5. Μην οδηγείτε με κοντομάνικο ή βερμούδα. Εκτός από τα προφανή μειονεκτήματα σε περίπτωση πτώσης, η μακρά έκθεση του γυμνού δέρματος στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή, ακόμη χειρότερα, αφυδάτωση.
6. Προμηθευτείτε μια φιμέ ή μαύρη ζελατίνα ή ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά για την οδήγηση στον ήλιο. Προσοχή: αν φοράτε μαύρη ζελατίνα και υπάρχει περίπτωση να κινηθείτε και βράδυ, πάρτε μαζί και τη λευκή.