Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση

Η οδήγηση είναι μια σύνθετη δραστηριότητα. Για κάθε 1,6 χιλιόμετρα, ο οδηγός πρέπει να παίρνει 20 αποφάσεις, ενώ διαθέτει λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο για να αποφύγει μια σύγκρουση. Βάσει αυτών των δεδομένων, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών που συλλέγονται από τον εγκέφαλο, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε

Ερευνητές του Transport Research Laboratory του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας ειδικό εξομοιωτή οδήγησης, εξέτασαν την επίδραση του κινητού τηλεφώνου στις αντιδράσεις των οδηγών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τους οδηγούς που κρατάνε στο χέρι τους το κινητό, έδειξαν:

 • Οι οδηγοί που κρατούσαν στο χέρι το κινητό τηλέφωνο είχαν χρόνο αντίδρασης κατά 30% μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτούς που είχαν επίπεδα αλκοόλης στο αίμα λίγο ψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο.
 • Οι οδηγοί που μιλούν σε κινητό που το κρατούν στο χέρι χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο να αντιδράσουν σε κάτι ξαφνικό στο δρόμο σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό. Μισό δευτερόλεπτο περισσότερο σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, όταν κινείται με 110 χιλιόμετρα την ώρα.
 • Ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών ήταν 50% μεγαλύτερος όταν μιλούσαν στο κινητό σε σύγκριση με εκείνους που οδηγούσαν κανονικά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν Hands Free, έδειξαν:
 • Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες αποσπούν την προσοχή από την οδήγηση. Αποτέλεσμα: ο κίνδυνος να τρακάρουν μιλώντας στο κινητό ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος του φυσιολογικού, ασχέτως αν χρησιμοποιούσαν Hands Free ή όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος του ατόμου που μιλά στο κινητό επεξεργάζεται πολύ πιο αργά της οπτικές πληροφορίες που λαμβάνει. Κάτι πολύ ενδιαφέρον που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι, όταν ο οδηγός συνομιλεί με έναν συνεπιβάτη ή όταν ακούει μουσική από το ραδιόφωνο ή άλλη συσκευή, η ποιότητα οδήγησής του δεν επηρεάζεται.
 • Η χρήση κινητού τηλεφώνου με ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση προκαλεί αύξηση του θυμού και μειώνει τη μνήμη του οδηγού για το τι έχει δει στο δρόμο.

Συμβουλές ασφάλειας

Η πρόληψη είναι το παν

 • Πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση, βάζουμε το κινητό σε σίγαση και μέσα σε κάποια τσάντα ή τσέπη, ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να απαντήσουμε.
 • Ελέγχουμε της κλήσεις που είχαμε και τα μηνύματά μας, όταν πλέον έχουμε φτάσει στον προορισμό μας.
 • Λέμε στους φίλους και τους συγγενείς μας ότι δε θα απαντάμε στο κινητό όση ώρα οδηγούμε.
 • Σε περίπτωση που είναι απόλυτη ανάγκη να μιλήσουμε, ακινητοποιούμε το όχημά μας σε κάποιο ασφαλές σημείο για να μιλήσουμε.
 • Δεν γράφουμε μηνύματα ή παίζουμε παιχνίδια στο κινητό ενώ οδηγούμε. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από το να μιλάμε.
 • Σημαντικός είναι και ο ρόλος αυτών που καλούν. Εάν πάρουμε κάποιον τηλέφωνο και αντιληφθούμε ότι οδηγεί, ενημερώνουμε άμεσα ότι θα ξαναπάρουμε αργότερα και κλείνουμε το τηλέφωνο αμέσως.