Εφαρμογή που θα αποτρέπει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Οι καινούργιες τεχνολογίες έχουν καταστήσει τα αυτοκίνητα αρκετά πιο ασφαλή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, όσο ασφαλές και αν είναι ένα όχημα πάντα τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτή τη φορά η κουβέντα γίνεται για το σύστημα DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), το οποίο αναγνωρίζει αν ο οδηγός έχει πιει και δεν του επιτρέπει να βάλει μπρος το αυτοκίνητο του.

Στην ουσία, το σύστημα περιλαμβάνει έναν αισθητήρα ανάλυσης αναπνοής (breathalyzer) τοποθετημένο στο τιμόνι ή στην πόρτα του οδηγού, το οποίο ανιχνεύει την αναπνοή ακόμη και αν ο οδηγός δεν πλησιάσει πολύ κοντά, και έναν αισθητήρα ενσωματωμένο στο κουμπί εκκίνησης ή στον λευγέ ταχυτήτων που σαρώνει το δάκτυλο για να βρει επίπεδα αλκοόλης στο αίμα. Αμφότερα είναι ρυθμισμένα να απενεργοποιούν το όχημα αν το αλκοόλ έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την υιοθέτηση μιας τέτοιας τεχνολογίας – π.χ. ο οδηγός να μην έχει πιει τίποτα αλλά να μεταφέρει 2-3 μεθυσμένους και να “χτυπούν” οι αισθητήρες, ωστόσο, υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορεί να προσφερθεί ως έξτρα επιλογή για τα αυτοκίνητα, καθώς για την υποχρεωτική εγκατάσταση απαιτείται συνεννόηση πολλών φορέων.