Ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει την οδήγηση τετράτροχων οχημάτων σε παιδιά ηλικίας 14 χρονών

Νέα οδηγία εκδόθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά στον εναρμονισμό των αδειών οδήγησης στις επιμέρους χώρες. Ακολουθώντας ένα μέρος της νέας αυτής οδηγίας, η Γαλλία υιοθέτησε το κομμάτι που επικεντρώνεται στα ελαφρά τετράτροχα.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, επιτρέπεται στους νέους από 14 ετών που έχουν αποκτήσει το δίπλωμα οδικής ασφάλειας (στη Γαλλία γνωστό ως BSR) να οδηγούν ελαφρά μηχανοκίνητα τετράτροχα. Μέχρι πρότινος, το κάτω όριο ήταν στα 16 έτη.

Το Renault Twizy εμπίπτει στην παραπάνω νομοθεσία. Είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη έχει μέγιστη ταχύτητα 80 km/h και χρειάζεται κανονική άδεια οδήγησης. Η δεύτερη με όνομα Renault Twizy 45, έχει 45 km/h μέγιστη ταχύτητα και είναι ιδανική για τους νέους που έχουν το προσωρινό δίπλωμα ασφάλειας. Το Renault Twizy ως τετράτροχο είναι σαφώς ασφαλέστερο και πιο άνετο από τα δίτροχα που μπορούν να αποκτηθούν από νεαρές ηλικίες. Άλλωστε από τη βασική έκδοση έχει κλωβό ασφαλείας, ζώνη και αερόσακο. Πάντως τα αποτελέσματά του στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP δεν ήταν ενθαρρυντικά.