Δυνατή μουσική και οδήγηση

Είναι γνωστό ότι η μουσική επηρεάζει τη διάθεσή μας.Έχει την ικανότητα και μπορεί και να την αλλάζει,έστω και με ένα τραγούδι,τις περισσότερες φορές προς το καλύτερο.

Συμβαίνει,όμως,και το αντίθετο,ειδικά όταν το τραγούδι προκαλεί θλίψη και μας φέρνει στο νου δυσάρεστα γεγονότα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό,ακόμα,και την οδήγησή μας.

Όπως προκύπτει,η ένταση και ο ρυθμός της μουσικής συνδέονται άμεσα με την επικίνδυνη οδήγηση,αφού,όσοι οδηγούν ακούγοντας δυνατή και γρήγορη μουσική έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κάποιο τροχαίο απ’ αυτούς που επιλέγουν αργή και σιγανή μουσική.

Σε έρευνα,στο πανεπιστήμιο του Μπεν Γκούριον,στο Ισραήλ-στην οποία έλαβαν μέρος 28 φοιτητές του καθηγητή Βέρεν Μπρόνσκι-οι συμμετέχοντες οδήγησαν σ’ έναν προσομοιωτή κι έκαναν το γύρο των εικονικών δρόμων του Σικάγο.

Καθώς οδηγούσαν,άκουγαν διαφορετικά μουσικά κομμάτια ή δεν άκουγαν καθόλου μουσική.

Η μουσική ήταν από μπαλάντες μέχρι και χορευτικά κομμάτια,με το τέμπο να ξεκινάει από τους 60 χτύπους το λεπτό μέχρι και τους 120 ακουγόταν αρκετά δυνατά για να μπορέσει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας,ο καθηγητής Μπρόνσκι κατέληξε στο ότι,όσο αυξανόταν το τέμπο,τόσο οι συμμετέχοντες οδηγούσαν πιο ριψοκίνδυνα,περνούσαν με κόκκινο και είχαν περισσότερα ατυχήματα.

Ειδικά,όταν άκουγαν γρήγορη μουσική είχαν διπλάσιες πιθανότητες να περάσουν με κόκκινο απ’ αυτούς που δεν άκουγαν μουσική και διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν ατύχημα απ’ όταν άκουγαν ήρεμη μουσική.

Για το θέμα της οδηγησης σε συσχέτηση με τη μουσική έχουν γίνει,γενικά,πολλές έρευνες.

Σε μία από αυτές που έγινε πριν από χρόνια στην Αγγλία για την εκπομπή Top Gear και για την τηλεόραση του BBC World, οι τηλεθεατές δήλωσαν τα τραγούδια που τους κάνουν να πατούν περισσότερο το γκάζι.

Μερικά από τα τραγούδια που είναι υπαίτια για το “παραστράτημα” των οδηγών είναι τα:Golden Earring- Radar Love,Meat Loaf- Bat out of hell,Queen- Don’t stop me now,Deep Purple – Highway star,Steppenwolf- Born to be wild,AC/DC- Highway toy hell,Fleetwood Mac- The Chain,Motorhead- Ace of spades,Queens of the stone age- go with the flow,Blur – Song 2.

Στη συνέχεια της έρευνας,προχώρησαν τα πέντε πρώτα τραγούδια για να αναδειχθεί το κορυφαίο που ήταν το Don’t stop me now, το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ τα υπόλοιπα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών ανήκαν στη ροκ σκηνή και,μάλιστα,με σαφή τάση προς τα παλιά ροκ κομμάτια.

Συμπέρασμα

Όπως φαίνεται από όλες τις έρευνες που έχουν γίνει,όχι μόνο σε σχέση με την οδήγηση,η μουσική αποτελεί μία μεταβλητή που επηρεάζει την σκέψη,τις πράξεις και γενικά τον άνθρωπο. Οπότε ας ακούμε συνέχεια μουσική όπου και αν βρισκόμαστε για να φτιάχνουμε τη διάθεσή μας, αλλά στο αυτοκίνητο ας προσέχουμε τη μεγάλη ένταση και τους πολύ γρήγορους ρυθμούς.