Δυναμική είσοδος της Google στην αυτόνομη οδήγηση

Μιας και η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης αρχίζει και υλοποιείται σιγά σιγά, ολοένα και περισσότεροι τεχνολογικοί και όχι μόνο κολοσσοί της παγκόσμιας σκηνής εκδηλώνουν πλέον ανοιχτά το ενδιαφέρον τους. Μπορεί μέχρι πριν μερικά χρόνια η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης να φάνταζε στους περισσότερους ως… σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως, όπως όλα δείχνουν με δεδομένες τις τεχνολογικές κατακτήσεις, αλλά και τις απτές πλέον προτάσεις των κατασκευαστών που είδαμε και επίσημα στη φετινή Έκθεση του Ντιτρόιτ, το μέλλον της παγκόσμιας αυτοκίνησης φαίνεται να είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτή, καθώς σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα τα «αυτόνομα αυτοκίνητα» θα αποτελούν πραγματικότητα για τους απανταχού αγοραστές 4τροχων οχημάτων ανά τον κόσμο.

Με δεδομένη την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στο συγκεκριμένο τομέα, κάθε άλλο παρά αναμενόμενες κρίνονται οι «κινήσεις» μεγάλων κατασκευαστών, όπως εκείνες των Audi, Mercedes και Nissan, οι οποίες κυριολεκτικά… τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις σε μία προσπάθεια να έχουν τον πρώτο λόγο στις επερχόμενες εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα στα πλαίσια της παγκόσμιας αυτοκινητικής σκακιέρας.

Απέναντι στους παραδοσιακούς πρωταγωνιστές της τελευταίας,  βρίσκεται ο παγκόσμιος διαδικτυακός ηγέτης που ακούει στο όνομα Google και προβάλει σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες εμπορικές και όχι μόνο «απειλές», καθώς προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην κατασκευή της δικής της πρότασης. Με τα πρώτα πρωτότυπα μοντέλα να έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες τους δοκιμές στους δρόμους της Καλιφόρνιας, η Google ανακοίνωσε πριν λίγες μόλις ημέρες τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών με μεγάλες εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς, οι οποίες θα συνδράμουν καθοριστικά στην εξέλιξη του αυτόνομου, made by Google, οχήματος. Πιο συγκεκριμένα, η Bosch θα προμηθεύσει την Google με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα καθώς και με ραντάρ υψηλής εμβέλειας, η ZF με ένα προηγμένο σύστημα διεύθυνσης, η LG με μπαταρίες, ενώ την ευθύνη για το… πάτημα του επερχόμενου οχήματος θα αναλάβει η γνωστή εταιρεία κατασκευής ελαστικών Continental.

Για την κατασκευή του ίδιου του αυτοκινήτου, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Chris Urmson, του ανθρώπου που ηγείται της ομάδας που εργάζεται πυρετωδώς στο συγκεκριμένο project, η Google αναμένεται να προχωρήσει σε προτάσεις συνεργασίας που απευθύνονται σε καταξιωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, μιας και η τελευταία, ως γνωστόν, δε διαθέτει ούτε την απαιτούμενη τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο τομέα, ούτε ασφαλώς και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Ήδη, μάλιστα, φημολογείται πως η Google έχει προσεγγίσει για το λόγο αυτό τόσο τις General Motors, Ford, Toyota και Daimler, όσο και τον Όμιλο VW._X.A.