Αντιολισθητικές αλυσίδες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Αν για τον μέσο οδηγό οι αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένα ακόμη αξεσουάρ του αυτοκίνητου του, για τον οδηγό που ταξιδεύει αρκετά το χειμώνα,  θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.

Δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε το ταξίδι, εάν δεν έχετε διαπιστώσει με τα ίδια σας τα μάτια  ότι οι χιονοαλυσίδες  βρίσκονται στο πορτ μπαγκάζ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο οδηγός να γνωρίζει το πως τοποθετούνται, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που το αγνοούν και προσπαθούν να το ανακαλύψουν τη δύσκολη στιγμή. Φυσικό και επόμενο είναι να μην τα καταφέρουν

Καταρχάς, βασική προϋπόθεση είναι η επιλογή των καταλλήλων χιονοαλυσίδων για το αυτοκίνητό σας, πράγμα που γίνεται με την απλή αντιστοίχηση με τις διαστάσεις των ελαστικών.

Επόμενο βήμα είναι να γνωρίζει κανείς το που τοποθετούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε κατασκευαστή. Εμπρός ή πίσω;

Όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, η βασική αρχή είναι στους κινητήριους τροχούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός και στο πισωκίνητο, πίσω.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δε γνωρίζετε πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον που το ξέρει -ακόμη και να τηλεφωνήσετε στην αντιπροσωπεία που το αγοράσατε- αφού είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή το αντίστροφο!

Να σημειωθεί ότι στα τετρακίνητα αυτοκίνητα, συνήθως προτείνεται από τον κατασκευαστή να τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος.

Απαραίτητα, στη διαδικασία της τοποθέτησης, είνει ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας, καθώς επίσης και ένας φακός που θα χρειαστεί στην περίπτωση που ταξιδεύουμε νύχτα.

Πότε βάζουμε τις αλυσίδες

– Πρώτα από όλα ποτέ δεν αποφασίζουμε να βάλουμε αλυσίδες την τελευταία στιγμή, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει και δεν προχωράει άλλο, γιατί θα διακόψουμε την κυκλοφορία στα διερχόμενα οχήματα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

– Αφού εκτιμήσουμε την κατάσταση, έχουμε προνοήσει να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και ειδοποιούμε τους διερχόμενους οδηγούς με την τοποθέτηση του σχετικού τριγώνου και την ενεργοποίηση των αλάρμ.

– Πριν ξεκινήσουμε την τοποθέτηση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τροχοί που τοποθετήσουμε τις αλυσίδες θα πρέπει να είναι σε ευθεία, φυσικά σε περίπτωση που μιλάμε για προσθιοκίνητο αυτοκίνητο.

– Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, βάσει τον οδηγιών που αναφέρονται πιο κάτω, αλλά και του εγχειριδίου που υποχρεούται να σας δώσει το κατάστημα πώλησης, ελέγξτε τις αλυσίδες τραβώντας κάποια από τα σημεία επαφής τους με το ελαστικό.

Αν διακρίνετε αρκετό τζόγο, ξαναδοκιμάστε, αφού είναι πολύ πιθανό σε αντίθετη περίπτωση να φύγουν από τη θέση τους με πιθανές άσχημες συνέπειες για το αυτοκίνητο και κατ επέκταση την ασφάλειά σας.

Δείτε σύντομα πως τοποθετούνται οι αλυσίδες στα ακόλουθα μικρά βίντεο