Αμυντική οδήγηση

 1 . Ορισμός της αμυντικής οδήγησης

Η δική σας ασφάλεια αλλά και της οικογένειάς σας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξασκήσετε την αμυντική οδήγηση. Η αμυντική οδήγηση αποτελεί ευθύνη όταν βάζετε μπρος το όχημά σας. Οδηγείτε με αυτόν τον τρόπο με σκοπό να αποτρέψετε ατυχήματα, ανεξάρτητα από το πως έχει η κατάσταση. Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της αμυντικής οδήγησης είναι ότι σας κρατάει σε εγρήγορση για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σας. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να αντιδράσετε γρήγορα σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Όντας αμυντικός οδηγός σας βοηθά επίσης να είστε σε εγρήγορση απέναντι στους άλλους οδηγούς που οδηγούν απρόσεκτα. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε κάποιους απ τους κινδύνους στο δρόμο, αν είστε νέος οδηγός. Μαθαίνοντας να είστε αμυντικός οδηγός, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε περισσότερους οδικούς κινδύνους. Οτιδήποτε απαιτεί από εσάς να αλλάξετε την ταχύτητα ή τη θέση του οχήματός σας, ορίζεται ως ένας κίνδυνος. Είναι επίσης σημαντικό εάν έχετε φτάσει σε μια ηλικία όπου η όραση και οι δεξιότητές σας πάνω στις μηχανές δεν είναι τόσο καλές όσο ήταν.

 2 . Στρατηγικές ασφάλειας

Πάντα να προσδοκάτε κυκλοφοριακές μετακινήσεις που μπορούν να αποτρέψουν κινδύνους. Όταν ακολουθείτε κάποιο άλλο αυτοκίνητο πρέπει να είστε σίγουροι, ότι θα έχετε το χρόνο να αντιδράσετε σε περίπτωση που ξαφνικά σταματήσει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, παρακολουθώντας ποια είναι η σταθερή απόσταση όταν τα αυτοκίνητα σταματούν. Υπολογίστε το χρόνο αυτής της απόστασης, ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε πότε το διάστημα αυτό είναι ασφαλές. Πρέπει έχετε επίσης σωστή κρίση, όταν προσπερνάτε ένα άλλο αυτοκίνητο.Μία σωστή συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει να τα φέρετε εις πέρας με τους επιθετικούς οδηγούς. Ποτέ μην οδηγείτε πολύ κοντά τους και προσπαθήστε να κρατηθείτε μακριά από την πορεία τους. Ένας αμυντικός οδηγός δεν κάνει ποτέ επικίνδυνους ελιγμούς. Δρα σαν όλα τα οχήματα να μπορούν ανά πάσα στιγμή ξαφνικά να επιταχύνουν, να φρενάρουν ή να παρεκκλίνουν. Για να σιγουρευτεί η ασφάλειά, ένας αμυντικός οδηγός θα απομακρυνθεί από οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση, όπως από ένα αυτοκίνητο με καρότσα ή από κάποιον που οδηγεί εξαιρετικά αργά. Μην απομακρυνθείτε, απλά αλλάξτε λωρίδα κυκλοφορίας, είναι απόλυτα ασφαλές.

 3 . Τεχνικές αμυντικής οδήγησης και φρεναρίσματος

Μερικές φορές προκύπτουν απροσδόκητοι κίνδυνοι και πρέπει να γνωρίζετε κάποιες αμυντικές δεξιότητες στην οδήγηση, ώστε να κρατήσετε σταθερό τον έλεγχο του τιμονιού. Η μέθοδος ώθησης του τιμονιού, κρατά σε επαφή τα χέρια σας με το τιμόνι. Το τιμόνι δεν θα είναι σε θέση να περιστραφεί ανεξέλεγκτα. Αν μάθατε να χρησιμοποιείτε σωστά αυτή την μέθοδο, τότε είναι απλό να τη χρησιμοποιήσετε. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι θα ξέρετε που βρίσκονται οι μπροστινές ρόδες σε σχέση με την στροφή του τιμονιού. Πιθανόν, να μην είστε σε θέση να το κάνετε από την πρώτη φορά, αλλά θα γίνεται ευκολότερο όσο εξασκείστε.Είναι σημαντικό να μάθετε πως να χρησιμοποιείτε τα φρένα σας ώστε να έχετε το αυτοκίνητό σας υπό έλεγχο κάτω από διαφορετικές καταστάσεις.  Σιγουρευτείτε ότι είστε επικεντρωμένοι στο οτιδήποτε γύρω σας, το οποίο θα φανεί ευεργετικό στην αποφυγή κινδύνων. Μαθαίνοντας επίσης τεχνικές φρεναρίσματος θα σας βοηθήσει να οδηγείτε με κακοκαιρία. Η επιφάνεια του δρόμου μπορεί να αλλάξει ακόμα και όταν ο δρόμος είναι στεγνός και αυτό να επιφέρει ζημιά στα ελαστικά. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν ο δρόμος εμφανίζει ολίσθηση. Εάν το πηδάλιο του φρένου είναι μαλακό, έλκεται, ή κάνει περίεργους θορύβους, πρέπει να τσεκάρετε τα φρένα σας το συντομότερο δυνατό. Το χαμηλό επίπεδο λαδιών στον κύριο κύλινδρο, αποδεικνύει ότι τα τακάκια από τα δισκόφρενα φθείρονται. Τα λάδια πρέπει να αλλαχτούν αμέσως από έναν μηχανικό. Τα φρένα πρέπει να τσεκάρονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και να σιγουρεύεστε ότι είναι σε καλή κατάσταση.