Αλλαγή λαδιών

Μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες συντήρησης που κάνουμε στο αυτοκίνητο μας είναι η αλλαγή λαδιών.

Ανάλογα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η αλλαγή λαδιών μπορεί να γίνει ανά 5.000 χλμ. ή ανά 7.500 χλμ. ή ανά 10.000 χλμ. ή και ανά 20.000 χλμ. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται γιαμια δουλειά που μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει χωρίς τη συνδρομή επαγγελματία μηχανικού.

Κέρδος μέχρι και 50 ευρώ

Προκειμένου να αλλάξουμε τα λάδια μόνοι μας, ξεκινάμε επισκεπτόμενοι ένα κατάστημα ανταλλακτικών. Εκεί ζητάμε , είτε τα ίδια λάδια που βάζουμε πάντα είτε άλλα αντίστοιχων προδιαγραφών με αυτά που αναγράφονται στο βιβλίο οδηγιών του αυτοκινήτου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως, για ένα 5λιτρο δοχείο λαδιού που γενικά στην αγορά κοστίζει περίπου 70 ευρώ, στα εξειδικευμένα μαγαζιά με λιπαντικά μπορεί να το αποκτήσετε ακόμα και με 45 ευρώ.
Αντίστοιχα, χρειάζεστε και ένα φίλτρο λαδιού, το κόστος του οποίου γενικά είναι μεταξύ 5-10 ευρώ. Σε κανονικό συνεργείο, το κόστος εργασίας για αλλαγή λαδιών φτάνει ακόμα και τα 20 ευρώ. Συνεπώς, αν αγοράσετε λάδια και φίλτρο από ειδικευμένο κατάστημα, θα εξοικονομήσετε έως και 35 ευρώ, ενώ αν τα αλλάξετε και μόνοι σας θα γλιτώσετε ακόμα 20 ευρώ από την εργασία.

Διαδικασία αλλαγής των λαδιών

αλλαγή λαδιών 1.Στο χώρο του κινητήρα, εντοπίστε το καπάκι των λαδιών αλλά και τον δείκτη (κυρίως, με κίτρινο χρώμα). Αφαιρέστε το δείκτη και αφήστε τον στην άκρη.

 

 

 

αλλαγή λαδιών 2.Τοποθετείστε ένα δοχείο απόρριψης των λιπαντικών κάτω από την ειδική βίδα που πρέπει να ανοίξετε για φύγουν τα παλιά λάδια (είναι κάτω από τον κινητήρα, στο λεγόμενο κάρτερ).

 

 

 

αλλαγή λαδιών 3.Αφού αδειάσετε τα λάδια, αντικαταστήστε το φίλτρο με ένα καινούριο και βιδώστε ξανά τη μεταλλική τάπα απορροής. Στη συνέχεια, βάλτε τα καινούρια λάδια από την υποδοχή στο πάνω μέρος του κινητήρα (εικόνα). Για την κατάλληλη ποσότητα, πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο οδηγιών του αυτοκινήτου.

 

 

αλλαγή λαδιών 4.Βάλτε τον καθαρισμένο δείκτη με την κίτρινη λαβή στη θέση του. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξανατραβήξτε τον έξω για να δείτε αν η ποσότητα του λαδιού είναι κοντά στο ανώτερο προβλεπόμενο όριο, με βάση τα διακριτικά σημάδια που έχει ο δείκτης.