Αερόσακος και περιορισμοί

Μπούμερανγκ μπορεί να γυρίσει κάτι, τόσο σωτήριο, όσο είναι ο αερόσακος, εξαιτίας λαθών και παραλήψεών μας. Ας δούμε μαζί τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

aerosakos-1Χωρίς αντικείμενα στην αγκαλιά
Ο συνοδηγός, σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει να κρατά στην αγκαλιά του πράγματα, πόσο μάλλον ένα παιδί. Σε περίπτωση σύγκρουσης, ο αερόσακος θα εκτοξεύσει τα πράγματα προς τον επιβάτη ή θα τα συμπιέσει στο στήθος του με μεγάλη δύναμη. Όλα τα αντικείμενα, πρέπει να τοποθετούνται στο χώρο αποσκευών και, αν έχουν μεγάλο βάρος, να δένονται ανάλογα.

Φοράμε πάντα τη ζώνη
Ο αερόσακος μας προστατεύει αποκλειστικά με την παράλληλη χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου μας. Αυτό ισχύει για όλους του επιβάτες και για όλων των ειδών τους αερόσακους, διότι, σε περίπτωση σύγκρουσης το σώμα μας θα μετακινηθεί αντίθετα από τη κατεύθυνση του αερόσακου, προκαλώντας μας σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο.

Τσιγάρο και αερόσακος
Ακόμα ένας επικίνδυνος παράγοντας είναι το κάπνισμα εν ώρα οδήγησης. Σε περίπτωση σύγκρουσης, η ταχύτατη έξοδος του αερόσακου θα το εκσφενδονίσει προς τον οδηγό και πιθανότατα προς το πρόσωπό του. Το έγκαυμα είναι παραπάνω από σίγουρο.

aerosakos-2Αντικείμενα στο ταμπλό
Αυτή η συμβουλή απευθύνεται μόνο για τον συνοδηγό και πιο συγκεκριμένα για το τμήμα του ταμπλό από το οποίο εξέρχεται ο αερόσακος. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τοποθετήσουμε κάποιο αντικείμενο στο σημείο αυτό, διότι σε περίπτωση σύγκρουσης, η έξοδος του αερόσακου θα εκτοξεύσει το αντικείμενο αυτό με μεγάλη ταχύτητα προς την κατεύθυνσή μας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον τραυματισμό μας.

 

 

aerosakos-3Παιδικό κάθισμα
Σε περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε παιδικό κάθισμα για να βάλουμε το παιδί στη θέση του συνοδηγού, υπάρχουν βασικοί κανόνες για τον αερόσακο. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να διαθέτει επιλογή για την απενεργοποίηση του σχετικού αερόσακου και το καθισματάκι θα πρέπει να κοιτάζει ανάποδα από την κίνηση του οχήματος.